ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ, αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο εις τον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης εις την αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.


Η διαχείριση και λειτουργία του μουσείου θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στον Όμιλο μας, <<ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΛΙΜΠΕΡΤΥ>>. Η απόκτηση και αποκατάσταση του πλοίου καθώς και η λειτουργία του ως πλωτό μουσείο αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty, στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας και προβάλλει την συμβολή που έχει η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην πρόοδο και ευημερία του Ελληνικού Έθνους, στόχοι που αποτελούν και τους καταστατικούς σκοπούς του Ομίλου μας. Εμπνευστής και πρωτοστάτης για την απόκτηση του ΛΙΜΠΕΡΤΥ ήταν ο Σπύρος Μ. Πολέμης. Σε αυτήν την προσπάθεια συνείσφερε οικονομικά μια μικρή ομάδα Ελλήνων Εφοπλιστών με προεξέχουσα την συνεισφορά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ο οποίος έδωσε την δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του πλοίου και η συντήρηση του καλύπτοντας τα έξοδα, μέχρι και σήμερα.


Σήμερα το πλοίο είναι ελλιμενισμένο στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, στην προβλήτα <<ΣΙΛΟ>> Πύλη Ε3, ανοιχτό εις το κοινό καθημερινά με επισκέπτες παλαιούς και νέους ναυτικούς, σπουδαστές από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, φοιτητές από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου ακόμη και από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, πολυάριθμους καραβολάτρεις, όπως τους αρέσει α αποκαλούνται, πολυάριθμους τουρίστες που καταφθάνουν από τα κρουαζιερόπλοια και το βλέπουν στην είσοδο του κεντρικού λιμένα και γενικά επισκέπτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε βίντεο, την ιστορία του HELLAS LIBERTY.


Ακόμα γίνεται ενημέρωση τόσο για απόκτηση του πλοίου όσο και για την ρυμούλκηση του εις την Ελλάδα, τις εργασίες αποκατάστασης κλπ, και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες των LIBERTIES στις ανάγκες που κάλυψε η ναυπήγηση τους, στην μεγάλη συμβολή τους στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Εθνικής οικονομίας γενικότερα. Στους μαθητές-επισκέπτες αλλά και στους γονείς τους γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση στις δυνατότητες που έχουν να σπουδάσουν δωρεάν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, να σταδιοδρομήσουν στο Εμπορικό Ναυτικό και να έχουν μια καριέρα με υψηλές απολαβές, με συνεχή εργασία και σε πολύ μικρή ηλικία να φθάσουν στα υψηλότερα αξιώματα του κάθε κλάδου.


Βεβαίως δεν παραλείπουμε να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά για την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για τον σεβασμό και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναφερόμενοι στο σκοπό και το έργο του HELMEPA και της HELMEPA JUNIOR, έργα των μικρών μελών της φιλοξενούνται σε μια από τις αίθουσες και τα αμπάρια του πλοίου τα οποία έχουν διαμορφωθεί καταλλήλων σε συνεδριακό χώρο όπου γίνονται κάθε λογής εκδηλώσεις (όπως ομιλίες, συνέδρια-παρουσιάσεις) και σε αίθουσες μουσεία όπου εκτίθενται διάφορα ναυτιλιακά όργανα, μοντέλα πλοίων, κλπ.


Οι πόροι του Ομίλου μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας, τα έσοδα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και ελπίζουμε πως θα τα ενισχύσουμε με πωλήσεις αναμνηστικών και ενημερωτικού υλικού (βιβλία, CD κτλ), καθώς επίσης και από δωρεές/χορηγίες φίλων και μελών. Έχει υπολογιστεί πως τα ετήσια έξοδα του πλωτού μουσείου υπολογίζονται κατά μέσω όρο σε 320.000 ευρώ.


Η συμμετοχή σας με μια ΔΩΡΕΑ/ΧΟΡΗΓΙΑ θα ήταν πολύ σημαντική για την λειτουργία και συντήρηση του πλοίου, ώστε να καταστεί δυνατή ή σύναψη της σύμβασης με το ΥΝΑ και να εξασφαλισθεί ότι το HELLAS LIBERTY θα λειτουργεί σαν φάρος προς όλους, κυρίως όμως προς τους νέους μας, ενισχύοντας την ιδιαίτερη σχέση του Έλληνα με την θάλασσα και τιμώντας έτσι την ναυτική μας παράδοση.

Τα νέα μας

Κάντε μια δωρεά

Για να συμμετάσχετε και εσείς στην συντήρηση και λειτουργία του πλωτού μας μουσείου.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media :